събота, 5 юли 2014 г.

Усукана питка



Продукти:

Брашно - 1 кг
Суроватка (или прясно мляко) - 400 мл
Мая - 40 г
Яйца - 4 бр.
Разтопено масло - 70 г
Сол - 20 г
Захар - 5 г

Начин на приготвяне:

1.Суроватката леко се затопля и в нея се разтварят маята и захарта. Сместа се разбърква с малко пресято брашно и втасва за около 30 минути. С 3 яйца и 1 белтък, 30 г масло и останалите продукти се замесва меко тесто, което втасва за 1 час.
2.Тестото се разделя на две части. Първата се разточва, намазва се с разтопено масло и в нея се изрязва кръг. Поставя се в намаслена тава.


3.От втората част на тестото се разточват 3 кори. Намазват се с масло и се поставят една върху друга. Изрязват се 8 триъгълника. Във всеки се прави прорез и краищата му се усукват през него.


4.Така, както е показано на снимката, се подреждат всички триъгълници.


5.Вътрешната част на питката се запълва с тесто.


6.Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за 1 час и се пече на 180 градуса за 45 минути.


Суроватката се получава при приготвяне на сирене или извара. Тя е много полезен хранителен продукт. Съдържа малко мазнини и е подходяща за диетичен режим на хранене. Богата е на микроелементи и аминокиселини. Лактозата в нея се усвоява лесно от човешкия организъм. Суроватката подобрява работата на храносмилателния тракт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар